Коментар на парите за домакинствата направи председателят на Института за развитие

...
Коментар на парите за домакинствата направи председателят на Института за развитие
Коментари Харесай

Георги Тошев за помощта от 1000 лева за домакинствата: Не е задължително да бъдат изхарчени за ток

Коментар на парите за семействата направи председателят на Института за развиване и ръководство на ресурсите Георги Тошев в студиото на

" Европейските семейства стартират да чакат директните помощи, които Регламент 1854 на Съвета на Европейски Съюз планува. Самият правилник основава личен механизъм за финансиране и образуване на остатъци, който се явява таван на свръхприходите на електрическа енергия.

Това са парите, които да отидат по сметките на семействата и дребните и междинни предприятия за справяне с рецесията с високите цени на силата ", съобщи ръководителят на Института за развиване и ръководство на ресурсите Георги Тошев в студиото на
По 1000 лева помощи годишно да получават семействата за справяне с високите цени на силата. Идеята е средствата да се събират от свръхпечалбите на енергийните компании.

Той посочи, че в същото време се освобождават националните бюджети, с цел да могат да насочат личните си старания и средства по посока огромния бизнес и енергийноинтензивните производства на страните членки. Гостът се надява българското държавно управление към този момент да е готово с ограничения.

" Ако стартират да се ползват разнообразни механизми, те са свързани с премерване, отчетност, има огромен риск за грешки и за спекулации. Не е неприятно тази помощ да бъде идентична за всички. Домакинствата, без значение от формата на отопление или на сила, която употребяват у дома, всички са наранени, тъй че може да се приложи подобен метод, също така дава опция на семейството да избира ", уточни Богомил Николов от Асоциация " Активни консуматори ".

Тошев разясни, че средствата, които ще бъдат дадени, не е належащо да бъдат наложително изхарчени в възнаграждение на сметката за ток, а задачата е да се резервира покупателната дарба на хората, с цел да могат интензивно да вземат участие в стопанската система.

" Европейският законодател разчита на здравия разсъдък, рецесията е риск. Този правилник е с краткотрайно деяние, той е колкото рецесията. Нека имаме доверие на жителите, че най-добре знаят потребностите си. Не е належащо ние да ги насочваме ", сподели Николов.

Той даде сведения, че парите могат да се харчат и за стимулиране на декарбонизацията, потребление на възобновими източници от семействата и енергийната успеваемост.

" Тези средства, които ще бъдат акумулирани в бюджета на семействата, е допустимо да бъдат ориентирани към закупуването на интелигентни измервателни устройства ", добави Тошев.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР